Всъщност, повечето хора не знаят, че от съществено значение за по-добрата изолация на вашето жилище имат, не толкова профилите в поставената дограма, колкото стъклопакета в нея. Това е съвсем естествено, тъй като около 90% от дограмата е съставена от прозорци или по-точно – стъкло. Самите стъкла на прозорците имат значителен принос за топлината в жилищните помещения. Малко хора, обаче, си дават сметка за свойствата, притежаващи съвременните стъклопакети. Те са устойчиви, дори и на ултравиолетовите лъчи на слънцето, които имат нежелан ефект върху живота и здравето на хората.

Едни от най-важните неща, що се отнася до избора на дом в днешно време са светлината и топлината в жилището. Тяхното липса или наличие биха отказали всеки желаещ да купи имот, а от друга страна могат да превърнат жилището в желано място за почивка и работа. Неслучайно, съвременните дизайнери отделят голямо внимание на светлината в домовете, като моделират своето виждане върху цялостния облик на жилищата, именно върху светлината. Най-важният източник на естествена светлина в един дом е стъклопакетът на прозорците, монтирани в стаите.

Стъклата се различават, както по своята устойчивост на различни влияния, функционалност и брой профили, така и по своя дизайн. С развитието на бизнеса, който е свързан с предлагането на дограма, интересът на хората е разностранен, но като цяло, има доста клиенти, предпочитащи по-класически и красиви форми. Стъклопакети и дограма, които са създадени по старинни образци, са хит на пазара. Техният дизайн и външен вид в никакъв случай не отнема от функционалността и устойчивостта им. Профилите на прозорците биват три основни вида – алуминиеви, ПВЦ и натурални. Най-устойчиви на атмосферните условия са алуминиевите и ПВЦ прозорци, а дървените „класически” модели внасят повече уют в дома, без това да се отразява на качеството или цената им.

Когато избирате прозорци, трябва да се информирате, както от състава на профилите им, но най-вече – от качествата на стъклопакета, който е монтиран в тях.