Сряда, 05 Август 2015 12:54

Как да икономисате от сметките за охлаждане с климатик

Написана от

Запечатването на спукани тръби може да бъде най-целенасочената работа, която да подобри ефективността на дайкин климатик. Това обаче невинаги е достатъчно, че да икономисате от сметките за ток през летния сезон.

Замърсени филтри, изтичане на въздушния поток, почистване на намотките са само част от виновниците дори лятото да плащате повече. Ето, как да решите този проблем:

Проверете от къде изтича хладня въздух. Ако механизмите на вашите прозорци и врати не работят адекватно, не прилягат плътно и дори не затварят добре е време да ги замените с нови.

Друго нещо, което може да направите е да се уверите, чрез наличието на конденз. Самото устройство е на по-скрито място, но това не спира въздушния поток.

Ако решите да подменяте климатика, вижте да купите такъв с висока ефективност и оборудване. Най-известна оценка на ефективността е сезонната оценка за енергийна ефективност (SEER). SEER 13 е минималната ефективност и трябва да се помисли, тя да е достатъчно рентабилна.

Ако живеете в горещ и влажен климат трябва да помислите колко добре устройството може да изсуши въздуха.

Подобряване на изолацията, засенчващи прозорци или намаляване на изпускането на въздух са друга част от навременните мерки, които сами може да приложите. Такива подобрения ще намалят енергийния разход за отопление и охлаждане, но могат да изискват значително време или инвестиция. С втора ръка климатик могат да се намерят рационални и бързи решения. Когато избирате нови прозорци, потърсете продукти с висока ефективност. Подходящо избраните такива могат да охлаждат и с много енергия през годината.

В райони със сух климат и въздушни изпарения условия могат да осигурят значително охлаждане. В климат с големи температурни колебания, като горещи, сухи климати, може да намалите натоварването, като приведете в големи количества на хладно открит въздух. Такива системи могат да бъдат наречени "нощно охлаждане", "вентилационно охлаждане" или "жилищни икономайзери".

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.