Понеделник, 30 Май 2016 10:11

Как да имате контрол над чистотата в дома – няколко лесни стъпки

Написана от

Изперете леглата и възглавниците. Ако решите да изхвърлите всичко старо от дома ще е много по-лесно. Уви, не всеки има шанса да сменя нощни шкафчета, легла и матраци всеки сезон, затова е добре да знаете някои техники по почистване. Такива ще са т полза както за реда в къщата, така и за здравословната среда:

Контролиране на алергените в апартамента

Мокет, прозорците и матраци събират прах и пърхот и осигуряват площадка за развитието на акари. Те се намират навсякъде, където обитават хора, а влажността и високите температури, са основна причина за алергични симптоми в дома. По-правилно, това са мъртви части на тялото, които предизвикват алергични реакции и са източник на храна за акарите. Праховите акари се хранят с изхвърлени люспи от кожа, правейки леговища в нашите легла и спални.

С течение на годините, те се размножават в матраците до точката, където е изчислено, че 50 на сто от теглото на 10-годишен матрак е причина за затлачване с прах, акари и техните останки. Ако членовете на семейството се събуждат всяка сутрин с подпухнали очи и кихане, течащи носове, значи е време да вземат контрол над нещата, които могат да нарушат съня ви.

Борбата срещу акари, пърхот, прах трябва да е упорита. Ето и някои съвети:

Покрийте матраците. Използвайте винилови покрития, предназначени да образуват бариера между акари и матрака.

Сменете всички стари възглавници и други елементи, направени от синтетични влакна. Покривам възглавниците с покривала за допълнителна защита.

Почиствайте добре и често. Редовното почистване е най-добрата защита срещу алергени и акари.

Легло в жилища, където има домашни любимци е подложено на образуване на повече акари, а то от своя страна образуват повече алергии. Блокирайте спалнята през нощта, и за допълнителен спокоен нощен сън.

Дръжте нива на влажност ниски. Прах и червеи умират, когато има достатъчно влага във въздуха. При влажен климат се разпространяват из цялата къща. Използвайте изсушител за намаляване нивата на влажност в къщата между 30 на сто и 50 на сто.

Дръжте на хладно. Акарите виреят в топло време, така че поддържайте по-ниски температури в спалнята. Обърнете внимание и на нуждата от пролетно почистване. Защото акарите растат най-добре в топло, влажно време, възползвайте се от началото на пролетта, за да почистите къщата. Почистване и запрашаване ще премахне акари, които са презимували и са отцелели до пролетта.

Кажете Сбогом на всички стри мебели с тапицерия, в това число плюшени играчки. Такива са като пристанище за образуване на акари. Замяната на плюшено мече с пластмасов модел ще е гарант за по-здравословен сън.

Измийте леглата и подматрачните рамки, толкова често, в гореща вода, колкото е нужно. Температурите на 130 градуса F са необходими, за да убият всички акари. Акарите могат да оцелеят в студена вода. Перете чаршафи и калъфки за възглавници седмично, почиствайте възглавници, завивки и одеяла всеки месец или най-малко до шест седмици.

Обърнете внимание и на стайните растения. Те са прекрасни, но носят прашец, насекоми, прах и микроби в спалнята. За най-добра почивка, ограничете ги в други стаи.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.